Η επετειακή διοργάνωση 20 χρόνων του Olympus Marathon που πραγματοποιήθηκε στις 28-30 Ιουνίου 2024 έμεινε αξέχαστη σε όλους όσους παρευρέθηκαν εκεί, από όποια πλευρά κι αν είχε επιλέξει ο καθένας, του αθλητή, του θεατή, του συνοδού αθλητή, του εθελοντή. Πλήθος αθλητών σε όλες τις διαδρομές πλημμύρισε τα μονοπάτια του μυθικού βουνού των θεών, του Ολύμπου.

Φτάνοντας στο Λιτόχωρο ένιωθες από την πρώτη στιγμή πως γινόσουν μέρος μιας μεγάλης γιορτής, τα πάντα χτυπούσαν στον παλμό του αγώνα, όλοι μιλούσαν για το μεγάλο γεγονός, τα 20 επιτυχημένα χρόνια της διοργάνωσης. Το κέντρο του Λιτοχώρου όσο περνούσαν οι ώρες γέμιζε ασφυκτικά από αθλητές από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και από το εξωτερικό όλοι ταγμένοι να ακολουθήσουν την ιερή πορεία των προσκυνητών της αρχαιότητας.

Mη θέλοντας να χάσουμε λεπτό κατευθυνθήκαμε στην Olympus Marathon Expo, στον εκθεσιακό χώρο της οποίας συναντήσαμε επιχειρήσεις αθλητικού εξοπλισμού, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μια εξαιρετική ευκαιρία η έκθεση ώστε να γνωρίσουν οι αθλητές από κοντά, προϊόντα διαφόρων επιχειρήσεων και να επιλέξουν ανάμεσα στα μεγαλύτερα brands αυτό που τους ταιριάζει.

Ο ενθουσιασμός έκδηλος σε κάθε βήμα! Συναντήσεις φίλων, αθλητών, χαμόγελα, αγκαλιές, φωτογραφίες, στοιχήματα έγκυρου τερματισμού μεταξύ συναθλητών, στοιχήματα για Personal Best Records, όνειρα, ελπίδα, μια θετική αύρα που σε “έπνιγε”.

Το πακέτο των αγώνων της διοργάνωσης ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με τον απαιτητικό Vertical 4,25km. +1.000 θετικής υψομετρικής από τα Πριόνια στο Γομαροστάλι και τα Trail Girls που διακρίθηκαν ήταν:

1. Φωτεινή Μειντάνη (Salomon Hellas) 00:53:15

2. Χρυσούλα Βλησαρούλη (Vmaxtraining) 00:55:04

3. Μαρία Λουφέκη (MPP – Scott Running Greece) 00:55:57

Οι νικητές του Olympus Vertical 2024:

1. Γιώργος Διαλεκτός (Salomon Hellas) 00:44:12

2. Χρήστος Σακκας (Freedom Running Team) 00:46:27

3. Μανώλης Ξηνταράκος (Salomo Hellas – Krommidas Trail) 00:48:15

Το απόγευμα της ίδιας μέρας δόθηκε εκκίνηση στον Olympus Kids για τους Λιλιπούτειους αθλητές της διοργάνωσης σε 3 διαφορετικές εκκινήσεις ανά ηλικιακή κατηγορία, λόγω της μεγάλης συμμετοχής η οποία ξεπέρασε τις 350!

Παρόλη τη μεγάλη συμμετοχή, η διοργάνωση ανταπεξείλθε περίφημα, παιδιά και γονείς έζησαν μοναδικές στιγμές! Χαρούμενες παιδικές φωνές, προσπάθεια που άγγιζε το 100%, να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη γραμμή του τερματισμού και να στεφθούν νικητές! Το μέλλον του Olympus Marathon διαγράφεται λαμπρό! Ρίγη συγκίνησης ένιωσαν επίσης όλοι όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα Special Race για ΑμεΑ. Οι συμμετέχοντες αθλητές καταχειροκροτήθηκαν για την εξαιρετική τους προσπάθεια, καθώς τα πρόσωπά τους έλαμπαν από χαρά!

Ακολούθησε λεπτομερής τεχνική ενημέρωση για τον Olympus Ultra 71km. & Marathon καθώς έφτανε πια η ώρα για υδατανθράκωση & Pasta Party by Melissa!

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι αθλητές του Olympus Ultra οδηγήθηκαν με λεωφορεία της διοργάνωσης στο Δίον για να ξεκινήσει το Ultra ταξίδι στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου. Η ατμόσφαιρα γιορτινή μεν, διακρίνοντας ταυτόχρονα αγωνία στα μάτια των αθλητών… “Θα τα καταφέρω?”, “μήπως ξέχασα κάτι..”, “να θυμηθώ να..”, “πάμε δυνατά” “μακάρι να τερματίσω” σκέψεις και όνειρα αποθηκευμένα στα γιλέκα τροφοδοσίας. Σημαντικά tips από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα και… έφυγαν οι ultrαδες για ένα ταξίδι μαγικό. Τα πρώτα χιλιόμετρα ασφάλτινα ξεκινώντας μόλις 3μ. από το επίπεδο της θάλασσας για να καταλήξουν στο πρώτο μονοπάτι, που θα οδηγούσε στο πανέμορφο Ρέμα του Ορλιά κι έπειτα θα συνέχιζε την ανοδική πορεία προς την κορυφή. Μία υπέροχη νύχτα, με ιδανικές καιρικές συνθήκες, ξαστεριά στα μονοπάτια του Ολύμπου, τι άλλο να ζητήσει κανείς! Στους σταθμούς τροφοδοσίας, οι εθελοντές πρόσχαροι, πρόθυμοι να βοηθήσουν σε κάθε αν΄΄αγκη των αθλητών σε αυτό τον εξαιρετικά απαιτητικό αγώνα!

1. Βικτώρια Γεωργοπούλου 14:53:15

2. Marcela Van Hemert 15:26:15

3. Βασιλεία Παντέρη 15:45:44

1. Antoine Guillon (Team Globetrailer – Unifer) 10:57:52 (Γαλλία)

2. Γεώργιος Δημουλάς 11:00:13

3. Στέλιος Πετρούτσος 11:04:41

Εντός χρονικού ορίου 22 ώρες τερμάτισαν 134 αθλητές.

Σάββατο πρωί δόθηκε η εκκίνηση στον 20ο Olympus Marathon 44χλμ. Χαρά και τιμή να συμμετέχει κάποιος σε μια διοργάνωση με τόσο μεγάλη ιστορία! Μια διοργάνωση στην οποία έχουν πάρει μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα του Trail Running σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο!

Οι αθλητές ξεκίνησαν από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και έφτασαν ως τα 2780 μέτρα, περνώντας μπροστά από τον «Θρόνο του Δία», μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες κορυφές του βουνού αφού διέσχισαν 21 χιλιόμετρα μέσα σε εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς μονοπάτια του Ολύμπου. Η ανάβαση, σχεδόν αδιάλειπτη και κοπιαστική από την εκκίνηση του αγώνα μέχρι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής!

1. Χριστίνα Γιαζιτζίδου (Salomon Hellas) 05:43:44

2. Μαρία Παπαποστόλου (Dynafit – Ursa Team) 05:56:07

3. Μαριαλένα Μπαρούτη (Kasimis Training) 06:00:44

Εντός χρονικού ορίου των 12 ωρών τερμάτισαν 539 αθλητές

1. Βασίλης Μπαλαμώτης (Salomon Hellas) 04:44:26

1. Δημήτρης Σελέτης (Kasimis Training – LaSportiva Greece) 04:45:13

3. Δημήτρης Θεοδωρακάκος (Salomon Hellas) 04:59:47

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομών στο θεατράκι του Λιτοχώρου με πλήθος κόσμου και εξαιρετικούς προσκεκλημένους να πλαισιώνουν αυτή την σπουδαία επέτειο! Βραβεύτηκαν άνθρωποι που στήριξαν αυτή τη διοργάνωση για αρκετά χρόνια και αξίζει να αναφέρουμε πως υπήρξαν αθλητές που έτρεξαν και τους 20 Μαραθωνίους Ολύμπου! Μεγάλα ονόματα του ελληνικού Trail Running γέμισαν το βάθρο των απονομών Νίκος Καλοφύρης, Λάζαρος Ρήγος, Δημήτρης Γεωργίου Ιρένα Μαλιμπόρσκα και πολλοί άλλοι! Προσκεκλημένη της διοργάνωσης και η κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ μαραθωνίου κα. Μαρία Πολύζου! Η αναδρομή από το παρελθόν στο παρόν ήταν συγκινητική και οδήγησε στις απονομές των νικητών του 2024.

Την Κυριακή το πρωί πήρε εκκίνηση η Κόψη των Αετών 12,5χλμ. από την Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου καταλήγοντας στο Λιτόχωρο και ο Melindra Trail 5km. που κινήθηκε εντός του Λιτοχώρου! Οι αθλητές απόλαυσαν το Κυριακάτικο πρωινό αν και οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές δεν πτοήθηκαν, έγιναν μ΄΄ερος της μεγάλης γιορτής!

1. Φωτεινή Μειντάνη (Salomon Hellas) 01:20:03

2. Μαρίνα Μπουφέτη (Baliotis Natural Trail) 01:33:11

3. Ροδάνθη Νίκη Διαμάντια (Santa Running Team) 01:35:31

1. Εμμανουήλ Πούρικας (Saucony Greece) 01:08:02

2. Ανδρέας Μανέτας (Kasimis Training) 01:09:06

3. Χρίστος Παρασκευάς 01:14:00

1. Νεκταρία Βούτση (VG Distance Running) 00:31:02

2. Αγγελική Άλκηστης Ζωγράφου 00:33:24

3. Μαρία Αφεντάκη 00:33:59

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο

1. Χρήστος Σακκάς (Freedom Running Team) 00:22:33

2. Νταριαν Πωλ Μιχαηλίδης 00:24:00

3. Απόστολος Τσιανάκας 00:30:14

Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλες τις αθλήτριες & τους αθλητές που συμμετείχαν στην επετειακή διοργάνωση του Olympus Marathon!

Ευχαριστούμε θερμά την οργανωτική επιτροπή του Olympus Marathon για την εγκάρδια φιλοξενία και την τιμή να είμαστε χορηγοί επικοινωνίας αυτής της ιστορικής διοργάνωσης! Ευχόμαστε να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα επόμενα 20 χρόνια!