Την Φωτεινή Κολόκα όλοι την γνωρίζουμε από τις σημαντικές επιτυχίες της στο ορεινό τρέξιμο. Σίγουρα όμως θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτήν και την δράση της στα βουνά. Η συνέντευξη που ακολουθεί σίγουρα έχει ενδιαφέρον γιατί θα μάθουμε περισσότερα τόσο γι αυτή όσο και για τον αγώνα Karpenissi Trail!

Από πότε ξεκίνησες το τρέξιμο Φωτεινή και γιατί ασχολήθηκες με το βουνό και όχι με τους αγώνες δρόμου;

Βασικά δρόμο ξεκίνησα να τρέχω. Το βουνό προέκυψε! Έτρεχα τους καλοκαιρινούς μήνες για να διατηρώ μια καλή φυσική κατάσταση, για να με βρει ο χειμώνας έτοιμη, καθώς έτρεχα αγώνες αλπικού σκι. Τα βουνά όμως ξεκίνησαν τυχαία! Με μια απλή βόλτα στο βουνό, πιο συγκεκριμένα στο “σπίτι μου”, στην Καλιακούδα! Το 2013 έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα, τις Φαρμακίδες στην Υπάτη, έρωτας με την πρώτη ματιά, που λέμε! Αυτό έπαθα κι εγώ με τα βουνά! Το τοπίο, το τερέν, τα μονοπάτια, το θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέρον και πιο οικείο από την άσφαλτο, γι’ αυτό και το προτιμώ!

Μαθαίνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχεις μετακινηθεί στην Αθήνα όμως μεγάλωσες στην Ευρυτανία. Πες μας περισσότερα για την ζωή σου

Σωστά, τα τελευταία 10 χρόνια μένω στην Αθήνα. Μεγάλωσα όμως στην Ευρυτανία, στο Μεγάλο Χωριό! Έφυγα από εκεί για να εκπληρώσω τις σπουδές μου, τελείωσα με τη σχολή μου στα 6 χρόνια και έκτοτε εργάζομαι σε εταιρεία, πιο συγκεκριμένα δουλεύω σε εργοτάξια! Σπούδασα στην ΑΣΠΑΙΤΕ, Εκπαιδευτικός Πολιτικός Μηχανικός. Συνεχίζω να αθλούμαι καθημερινά, πριν πάω για δουλειά, ξυπνάω 6 το πρωί, για να τρέξω ή να κολυμπήσω, αφού σχολάω συνήθως αργά. Τα Σαββατοκύριακα με βρίσκουν στα βουνά!

Σε έχουμε διαβάσει και για διασχίσεις  με ορειβατικά σκι. Από τα Λευκά Όροι στην Κρήτη μέχρι τον Παρνασσό, την Γκιώνα και τα Βαρδούσια έχουμε ακούσει ότι το χειμώνα σκιάρεις

Το σκι είναι ο μεγάλος μου έρωτας! Κρατάει περισσότερα χρόνια απ’ ότι το τρέξιμο. Το αλπικό σκι το γνώρισα το 2006, ενώ το ορειβατικό σκι το 2011. Άλλο να το περιγράφεις, άλλο να νιώθεις το γλίστρημα στα πόδια σου.. Είναι μια μορφή ελευθερίας! Είχα την ευκαιρία, να κάνω τη πρώτη μου διάσχιση με την καλύτερη παρέα! Με άτομα, έμπιστα, αξιόλογα και πρόθυμα να μου μάθουν όλα τους τα “μυστικά” για τα βουνά! Γυρίσαμε τα 3 ψηλότερα βουνά της Στερεάς Ελλάδας σε 3 μέρες, 110χλμ. με 7500μ υψομετρική. Σε αντίθεση με τη διάσχιση στην Κρήτη που είχε κυρίως γυναίκειο άρωμα, γέλια και φωτογραφίες, καθώς αποτελούνταν από 10 κοπέλες και 2 άντρες, πιο εύκολη από άποψη δυσκολίας αλλά μοναδική! Το τοπίο δεν έμοιαζε με την Κρήτη που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, όπου και να κοιτούσες έβλεπες χιονισμένα βουνά να σε περικλείουν! Αναμένω την επομένη διάσχιση αυτόν τον χειμώνα, να ανέβω και να σκιάρω σε πλαγιές που δεν υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο και πατημένες πίστες. Αυτό είναι το ορειβατικό σκι, σκιάσεις σε μέρη που δεν έχεις φανταστεί!

Τι αποστάσεις σου αρέσουν περισσότερο να κάνεις στο ορεινό τρέξιμο;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη απόσταση αγαπημένη, έχω αγαπημένα χαρακτηριστικά. Μου αρέσουν τα τεχνικά μονοπάτια, δεν προτιμώ τους χωματόδρομους, αγαπώ τα “κακοτράχαλα”.

Στην Αθήνα βρίσκεις άλλες κοπέλες παρέα για προπόνηση;

Συνηθίζω να τρέχω παρέα με άντρες. Οφείλω να ομολογήσω ότι όσο περνάνε τα χρόνια στην παρέα μου αυξάνεται και γυναικείος πληθυσμός, δεν παύει όμως να είμαστε η πλειοψηφία.

Στόχος για αγώνα στο εξωτερικό ποιος θα ήταν;

Δεν ξέρω! Δεν έχω τέτοιους στόχους, μου αρέσουν τα βουνά, θα ήθελα να πάω παντού!

Θα τρέξεις και φέτος στον αγώνα στο Μεγάλο Χωριό. Το γνωστό  Karpenissi Trail. Ποια απόσταση θα επιλέξεις;

Karpenissi Trail Race, είναι όλοι οι αγώνες ένας κι ένας! Ο αγαπημένος μου είναι ο μεγάλος, στα 26χλμ. συναντάς για πιο πολύ ώρα ένα μοναδικό τοπίο! Δυστυχώς δεν είμαι έτοιμη για κάτι τέτοιο, έχω λίγο καιρό προπόνησης στα πόδια μου, λόγω τραυματισμού. Η δεύτερη επιλογή είναι τα 13χλμ, μια απόσταση αρκετά ικανοποιητική, αν σκεφτούμε ότι καλύπτουν 1000μ. υψομετρικής διαφοράς!

Τι σου αρέσει σε αυτό τον αγώνα;

Όλα! Θα περιγράψω τον μεγάλο αγώνα των 26χλμ. Ξεκινάει με ανηφόρα,  τα πρώτα 7χλμ. έχουν 1.000μ. υψομετρική. Τρέχουμε ανάμεσα από έλατα! Φτάνουμε στα 2000μ. υψόμετρο, γύρω σου βλέπεις μόνο βουνά! Ενώ έχει αρκετή υψομετρική διαφορά, οι κατηφοράκιδες ίσως το χαρούν λίγο παραπάνω!

Πες μας 3 λόγους για τους οποίους θα έλεγες σε κάποιον να τρέξει στην Καλιακούδα

•Το τερέν ικανοποιεί όλα τα γούστα, αρκετή ανηφόρα, αν είσαι αρκετά δυνατός μπορείς να την τρέξεις όλη! Τεχνική κατηφόρα, αλλά όχι κακοτραχαλη! Λίγο χωματόδρομο να ρολαρουν τα πόδια!

•Το τοπίο, όπου κι αν γυρίσεις να κοιτάξεις όλα είναι καταπράσινα, βλέπεις πολύ μακριά λόγω καθαρής ατμόσφαιρας και διαύγειας !

•Καλύπτει όλα τα επίπεδα των αθλητών, παιδικές διαδρομές, 6χλμ. για κάποιον που θέλει να δει πως είναι οι αγώνες βουνού, 13χλμ. για κάποιον λίγο πιο προχωρημένο και 26 χλμ. για τους πιο έμπειρους!

Την πρώτη χρονιά κέρδισες την μεγάλη διαδρομή των 25,2χλμ. Πέρσι μια άλλη Φωτεινή, η Μεϊντάνη έκανε ένα νέο ρεκόρ διαδρομής. Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο να καταρριφθεί αυτό το ρεκόρ;

Η συνονόματη Φωτεινή, μας έχει αποδείξει τις δυνατότητές της! Πιστεύω ακόμα και στην ίδια ότι μπορεί να βελτιώσει το ρεκόρ της, ειδικά τώρα που γνωρίζει τη διαδρομή!

Ευχαριστούμε πολύ Φωτεινή και σου ευχόμαστε καλούς αγώνες και καλές επιτυχίες!