Θα μπορούσε ο συνδυασμός ρεφλεξολογίας και μουσικής να είναι χρήσιμος και αν ναι σε ποιους τομείς;
Για να μπορέσουμε να δώσουμε κάποια απάντηση στην παραπάνω υπόθεση, αρχικά παραθέτουμε την τελευταία χρονικά συστηματική ανασκόπηση (2014) με τίτλο: The psychoneuroimmunological effects of music: A systematic review and a new model. Στη συνέχεια και αφού πρώτα έχουμε δει την επίδραση που μπορεί να έχει η μουσική σε θέματα υγείας, θα προσεγγίσουμε τη σχέση μεταξύ Ρεφλεξολογίας και μουσικής παραθέτοντας την πιο πρόσφατη έρευνα: The effect of reflexology massage and passive music therapy intervention before burn dressing on pain, anxiety level and sleep quality.
Σύνοψη
Υπήρξε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον την τελευταία δεκαετία για τα οφέλη της μουσικής για την υγεία, ειδικότερα για την εξέταση των ψυχολογικών και νευρολογικών επιπτώσεών της. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια συστηματικής ανασκόπησης δημοσιεύσεων για την ψυχονευροανοσολογία της μουσικής. Από τις 63 επιλεγμένες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια, καταγράφονται μια σειρά επιδράσεων της μουσικής σε νευροδιαβιβαστές, ορμόνες, κυτοκίνες, λεμφοκύτταρα, ζωτικά σημεία και ανοσοσφαιρίνες, καθώς και ψυχολογικές αξιολογήσεις.
Η έρευνα μέχρι στιγμής επισημαίνει τον κεντρικό ρόλο των οδών του στρες στη σύνδεση της μουσικής με την ανοσοαπόκριση. Ωστόσο, σημειώνονται αρκετές προκλήσεις σε αυτήν την έρευνα: (1) υπάρχει πολύ λίγη συζήτηση για τους πιθανούς μηχανισμούς με τους οποίους η μουσική επιτυγχάνει τον νευρολογικό και ανοσολογικό της αντίκτυπο. (2) οι μελέτες τείνουν να εξετάζουν τους βιοδείκτες μεμονωμένα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αλληλεπίδραση των εν λόγω βιοδεικτών με άλλες φυσιολογικές ή μεταβολικές δραστηριότητες του σώματος, οδηγώντας σε ασαφή κατανόηση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η μουσική. (3) οι όροι δεν ορίζονται αρκετά ξεκάθαρα, όπως η μη διάκριση μεταξύ διαφορετικών ειδών άγχους και «μουσικής» που χρησιμοποιείται για να περιλάβει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων χωρίς να καθορίζεται ποιες πτυχές της μουσικής ενασχόλησης είναι υπεύθυνες για αλλαγές στους βιοδείκτες. Υπό αυτό το πρίσμα , παρουσιάζεται ένα νέο μοντέλο το οποίο παρέχει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας ταξινόμησης μουσικών και σχετικών με το άγχος μεταβλητών στον ερευνητικό σχεδιασμό και την ανίχνευση των ευρέων οδών που εμπλέκονται στην επιρροή του στο σώμα.
Αποτελέσματα
Προσδιορίσαμε εξήντα τρεις μελέτες για συμπερίληψη σε αυτήν την ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκαν από το 1989 έως το 2013. Περιλαμβάνει μελέτες από τη Βόρεια Αμερική (n = 19), την Ευρώπη (n = 18), την Ασία (n = 21) και την Αυστραλία (n = 1) καθώς και τέσσερις συνεργατικές διεθνείς μελέτες. Παρά τη διαμάχη σχετικά με το εάν οι συμπληρωματικές θεραπείες (όπως η μουσική) θα πρέπει να δοκιμάζονται σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (όπως συζητήθηκε από τους Mason et al., 2002), αυτή η ανασκόπηση καταδεικνύει μια γενική προθυμία μεταξύ των ερευνητών να το ακολουθήσουν επιστημονικά.
Ευρήματα
Ο στόχος αυτής της ανασκόπησης ήταν να αξιολογήσει συστηματικά τις δημοσιευμένες μελέτες που ασχολούνται με τις ψυχονευροανοσολογικές επιδράσεις της μουσικής. Τα ευρήματα αυτών των μελετών αποκάλυψαν ότι υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που έχουν πλέον μελετηθεί σε βάθος, επιτρέποντάς μας να σημειώσουμε συνεπή πρότυπα. Η ανοσοσφαιρίνη Α έχει αποκαλυφθεί ότι ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στη μουσική, αυξάνοντας μετά από έκθεση σε διάφορα στυλ μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της χαλαρωτικής και διεγερτικής μουσικής.
Ένα νέο μοντέλο
Αυτή η συζήτηση υπογραμμίζει τρεις προκλήσεις που μπορεί να εμποδίσουν την έρευνα στην ψυχονευροανοσολογία της μουσικής. Όπως είναι προφανές, δεν αντιμετωπίζουν όλες οι μελέτες και τις τρεις προκλήσεις, και πολλές πλοηγούνται μεταξύ τους με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, προτείνεται ότι ένα νέο μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλαίσιο εργασίας για μελλοντική έρευνα με στόχο να βοηθήσει περισσότερες μελέτες να ξεπεράσουν πιθανά μεθοδολογικά προβλήματα.
Συμπέρασμα
Το 2002, οι Nunez et al. (2002, σελ. 1048) ανέφερε ότι υπάρχουν «λίγες πληροφορίες για την ανοσολογική απόκριση στη … μουσική». Αυτή η εργασία έχει δείξει μια σαφή αύξηση σε τέτοια βιβλιογραφία κατά την τελευταία δεκαετία (40 μελέτες 2003-2013, σε σύγκριση με 22 μεταξύ 1993 και 2003, και μόνο 1 μελέτη πριν από αυτό). Η επίδραση της μουσικής σε έναν αριθμό βιοδεικτών είναι πλέον καλά εδραιωμένη και πολλές μελέτες σε άλλους βιοδείκτες καταδεικνύουν πολλά υποσχόμενα μοτίβα που, ελπίζουμε θα διευκρινιστούν [1].
Ρεφλεξολογία και μουσική
Με βάση την παραπάνω ανασκόπηση θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο συνδυασμός Ρεφλεξολογίας και μουσικής είναι εφικτός. Κατά την αναζήτησή μας βρήκαμε μία έρευνα σχετική με το συγκεκριμένο θέμα.
Σύνοψη
Ο πόνος, το άγχος και οι διαταραχές ύπνου που βιώνουν οι ασθενείς με εγκαύματα λόγω του επίδεσμου εγκαυμάτων επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία θεραπείας τους. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η επίδραση του ρεφλεξολογικού μασάζ και της παρέμβασης παθητικής μουσικοθεραπείας πριν από τον επίδεσμο εγκαυμάτων στον πόνο, το επίπεδο άγχους και την ποιότητα του ύπνου.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντική διαφορά στη σοβαρότητα του πόνου, του άγχους και της ποιότητας του ύπνου (p > 0,05) μεταξύ των τριών ομάδων την πρώτη ημέρα. Ωστόσο, οι μέσες βαθμολογίες πόνου έδειξαν σημαντική διαφορά μεταξύ της πειραματικής και της ομάδας ελέγχου την τρίτη (p < 0,05) και την τέταρτη (p < 0001) ημέρα μετά την παρέμβαση. Οι βαθμολογίες άγχους έδειξαν επίσης σημαντική διαφορά μεταξύ της πειραματικής και της ομάδας ελέγχου την τέταρτη (p < 0001) ημέρα. Η ποιότητα του ύπνου των πειραματικών ομάδων ήταν υψηλότερη από την ομάδα ελέγχου την τέταρτη ημέρα (p < 00001). Καμία σημαντική διαφορά στη χρήση οπιοειδών και αναλγητικών φαρμάκων μεταξύ των τριών ομάδων (p > 0,05).
Συμπέρασμα
Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η ρεφλεξολογία και η παθητική μουσικοθεραπεία πριν από τον επίδεσμο εγκαυμάτων μείωσαν το επίπεδο πόνου και άγχους και αύξησαν την ποιότητα του ύπνου [2].
Η φροντίδα του εαυτού μας οφείλει να είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.
Ραντεβού στο τηλέφωνο:
6983735477
Graphic design by: BlackCut
REFERENCES
1. Daisy Fancourt a b c, Adam Ockelford b, Abi Belai a, October 2013. The psychoneuroimmunological effects of music: A systematic review and a new model. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159113005138.
2. A Kabuk 1, M Şendir 2, G Filinte 3, 2022 Nov. The effect of reflexology massage and passive music therapy intervention before burn dressing on pain, anxiety level and sleep quality. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34955298.
#music #music #musica #musician #musictherapy #musictherapy
#musictherapysession #wellbeing #wellness #health #thassos #holistichealth #reflexology #relax #reflexologist #relaxation #stressfree #betterhealth #healthliving #sleeping #sleep #thessaloniki #printcode_skg #psychology #sleepissues #reflexologysleepissues #thassosreflexology #reflexologythassos #xanthireflexology #reflexologyxanthi