Για την σπουδαιότητα της αυτοπεποίθησης και κατά πόσο επηρεάζει την απόδοση του αθλητή καθώς και τον ρόλο του προπονητή πάνω σε αυτό το θέμα, μας αναλύει παρακάτω ο Θεοδωράκης Γιάννης, απόφοιτος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Δ.Π.Θ., μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Προπονητικής Δ.Π.Θ. προπονητής της δρομικής ομάδας JT Coaching, τον οποίο φιλοξενούμε στο Trail Girl με μεγάλη μας χαρά και τον ευχαριστούμε!
“Στις μέρες μας, που η ενασχόληση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και περισσότερο με το τρέξιμο, έχει γνωρίσει μεγάλη άνοδο, λίγοι έχουν αναλογιστεί το πόσο σημαντικό κομμάτι στην προπονητική αλυσίδα παίζει η αυτοπεποίθηση του αθλητή/τριας.
Ως αυτοπεποίθηση θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη ρεαλιστική προσδοκία των αθλητών και των αθλητριών ότι μπορούν να πετύχουν. Είναι η πίστη στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους. Είναι επομένως αυτονόητη η θετική σχέση, μεταξύ αυτοπεποίθησης και αθλητικής απόδοσης. Όσο πιο πολύ αυτοπεποίθηση έχουν οι αθλητές και οι αθλήτριες τόσο καλύτερα τα καταφέρνουν. Οι αθλητές πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση για να νικήσουν, αλλά πρέπει και να νικούν για να έχουν αυτοπεποίθηση.
Η ρεαλιστική αυτοπεποίθηση και σιγουριά που έχουν οι αθλητές και οι αθλήτριες για τις επιδόσεις και την επιτυχία στους αγώνες, οδηγεί σε καλές επιδόσεις. Αντίθετα, η χαμηλή αυτοπεποίθηση οδηγεί τον αθλητή στη μετριότητα ενώ ταυτόχρονα η υπερβολική αυτοπεποίθηση, η υπερβολική πίστη των αθλητών στις δυνάμεις τους, ενώ οι προηγούμενες επιδόσεις τους και η προετοιμασία τους δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, οδηγούν επίσης τους αθλητές στην αποτυχία. Έτσι οι αθλητές πρέπει να προσδοκούν το καλύτερο, αλλά ταυτόχρονα να είναι ρεαλιστές.
Η συνήθης άποψη, είναι ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες με αυτοπεποίθηση γεννιούνται, είναι γεννημένοι μαχητές, πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους και πιστεύουν πραγματικά στην επιτυχία τους. Στην πραγματικότητα όμως αυτή μπορεί να καλλιεργηθεί με κατάλληλη και συστηματική εξάσκηση.
Οι προπονητές οφείλουν να τονίζουν στους αθλητές/τριες ότι δεν είναι αναγκαίο να πιστεύουν πάντα ότι θα νικήσουν, αλλά ότι πρέπει να προσπαθούν και να αποδώσουν, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους, την προετοιμασία τους και να τα καταφέρουν όσο καλύτερα γίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή του αγώνα, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο ή τις αγωνιστικές συνθήκες. Πρέπει να επιβραβεύουν, να ενθαρρύνουν και να δίνουν κίνητρα στους αθλητές/τριες τους.
Πριν από έναν αγώνα, θέτουμε στόχους με βάση τις ικανότητές μας, δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους αθλητές, έχουμε επικοινωνία και εμπιστοσύνη στις συμβουλές του προπονητή μας
Μετά από έναν αγώνα, ποτέ δεν σχολιάζουμε την τύχη, την διοργάνωση και τους αντιπάλους. Όταν τα έχουμε πάει καλά τονίζουμε την προσπάθεια, την προπόνηση και τις ικανότητες μας, όταν δεν τα έχουμε πάει καλά τονίζουμε τα σημεία που υστερούμε.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι προπονητές έχουν τη δύναμη να ενδυναμώσουν την αποτελεσματικότητα και το συναίσθημα πριν τον αγώνα δια μέσου των οδηγιών πριν τον αγώνα.
Για να καταλάβουμε αν κάποιος αθλητής ή αθλήτρια έχει πρόβλημα με την αυτοπεποίθηση. Ρωτάμε τα παρακάτω:
Σου συμβαίνει συχνά να αμφιβάλλεις για τις ικανότητες σου;
Νοιώθεις ότι δεν θα αξίζεις αν δεν τα καταφέρεις;
Αμφιβάλεις για το πρόγραμμα της προπόνησης σου;
Σκέφτεσαι αρνητικά;
Σε μερικούς αθλητές και αθλήτριες η αυτοπεποίθηση υπάρχει φυσιολογικά. Αυτοί που δεν την έχουν πρέπει να την δουλεύουν είτε μόνοι τους είτε με την βοήθεια του προπονητή τους. Η αυτοπεποίθηση είναι ίσως η πιο βασική από όλες τις δεξιότητες που πρέπει να εξασκεί κανείς αν θέλει να πετύχει.”
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Δ.Π.Θ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Δ.Π.Θ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΡΟΜΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
JT Coaching
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
https://www.facebook.com/people/Jt-Coaching/100027949340493/