Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η αποκατάσταση ως μια διαδικασία που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της απώλειας που σχετίζεται με οξύ τραυματισμό ή χρόνια νόσο, για την προώθηση της ανάκαμψης και τη μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας, της φυσικής κατάστασης και της απόδοσης. Η αποκατάσταση είναι η αποκατάσταση της βέλτιστης μορφής (ανατομία) και λειτουργίας (φυσιολογία) [1].
Κατά την αναζήτησή μας βρήκαμε την πρώτη έρευνα που σχετίζεται με τη διαδικασία της αποκατάστασης σε συνδυασμό με την εφαρμογή Ρεφλεξολογίας σε περιπτώσεις αυξημένης παρασυμπαθητικής δραστηριότητας. Παρακάτω ακολουθεί μέρος της έρευνας με τίτλο: Increased Parasympathetic Activity by Foot Reflexology Massage after Repeated Sprint Test in Collegiate Football Players: A Randomised Controlled Trial.
Οι στρατηγικές αποκατάστασης αποτελούν πρωταρχικό μέλημα στις αθλητικές επιστήμες και την ιατρική. Το μασάζ είναι μια δημοφιλής μέθοδος αποκατάστασης μετά από προπονήσεις και αγώνες. Το αθλητικό μασάζ μετά την άσκηση μπορεί να αλλάξει τις μοριακές αποκρίσεις σε σχέση με τη φλεγμονή (δηλαδή την οριοθέτηση λευκοκυττάρων), τα επίπεδα κινάσης της κρεατίνης, τη βελτίωση της μέγιστης ισομετρικής δύναμης, το μυϊκό οίδημα, τον πόνο και τον μυϊκό σπασμό. Αντίθετα, η εξασθένηση της επίδρασης του μασάζ στη ροή του αίματος και την απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος παρατηρήθηκε μετά από μια συνεχή άσκηση ισομετρικής συστολής 2 λεπτών με χειρολαβή. Μη σημαντικές αλλαγές στην επίδραση του μασάζ στην απομάκρυνση του γαλακτικού αίματος (BL) βρέθηκαν σε μπόξερ μετά από 5 σετ 2 λεπτών επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων πυγμαχίας. Τα αμφιλεγόμενα στοιχεία της παρέμβασης μασάζ μπορεί να σχετίζονται με διαφορές στην τεχνική του μασάζ, στη διάρκεια της παρέμβασης, στην περιοχή του σώματος που γίνεται μασάζ και στον τύπο της δοκιμής στις μελέτες.
Η ρεφλεξολογική μέθοδος απαιτεί συγκεκριμένη τεχνική μασάζ που εφαρμόζεται στις αντανακλαστικές περιοχές κυρίως στα άνω και κάτω άκρα. Οι ασκούμενοι διεγείρουν τα αντανακλαστικά σημεία, με αποτέλεσμα τη φυσιολογική ανάδραση μέσω ενός αντανακλαστικού βρόχου στα «χαρτογραφημένα όργανα-στόχους». Το θεωρητικό υπόβαθρο που προτείνεται από τους ρεφλεξολόγους βασίζεται σε αιμοδυναμικές ιδιότητες και ιδιότητες νευρικών παλμών. Έχουν αναφερθεί οι οξείες επιδράσεις του ρεφλεξολογικού μασάζ στην αρτηριακή πίεση, τους καρδιακούς παλμούς (HR) και τη συγκέντρωση κορτιζόλης στο σάλιο. Οι Lu, Chen και Kuo έδειξαν ότι η ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού συστήματος αυξήθηκε ενώ η συμπαθητική ρύθμιση και η αρτηριακή πίεση μειώθηκαν μετά από ένα ρεφλεξολογικό μασάζ ποδιών (FRM) διάρκειας 60 λεπτών. Οι φυσιολογικές αλλαγές στην αυτόνομη νευρική λειτουργία οφείλονται στην ενίσχυση της ρύθμισης του πνευμονογαστρικού τόνου μέσω της διέγερσης ενός νευρικού αντανακλαστικού κατά την παρέμβαση FRM. Η επαναδραστηριοποίηση του παρασυμπαθητικού θεωρείται βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση της καρδιαγγειακής λειτουργίας κατά την αποκατάσταση της άσκησης λόγω της ομοιόστασης.
Το ποδόσφαιρο απαιτεί αναερόβιες και αερόβιες ικανότητες για να επιτευχθούν οι αθλητικές απαιτήσεις των αγώνων. Ο Chen ανέφερε ότι οι διαλείπουσες αναερόβιες και αερόβιες ασκήσεις συμβάλλουν σε διαφορετικές φυσιολογικές καταπονήσεις στο αυτόνομο νευρικό σύστημα στους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, είναι ασαφές εάν αυτά τα φυσιολογικά στελέχη μπορούν να ανακουφιστούν με μια παρέμβαση FRM. Ο στόχος αυτής της μελέτης είναι να εξετάσει τις οξείες επιδράσεις του FRM στη ρύθμιση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (HRV) μετά από έντονες ασκήσεις αναερόβιας και αερόβιας, επαναλαμβανόμενης ικανότητας σπριντ (RSA) και Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level 1 (YY) τεστ, αντίστοιχα, σε ποδοσφαιριστές. Το σκεπτικό για την υιοθέτηση του FRM αντί του ρεφλεξολογικού μασάζ χεριών είναι ότι οι ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν κυρίως την ενεργοποίηση των μυών των κάτω άκρων (δηλαδή τρέξιμο, άλμα, κλώτσημα μπάλας κ.λπ.) κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων. Υποθέσαμε ότι μια σημαντική διαφορά στο HRV μετά από RSA και YY θα παρατηρηθεί στην ομάδα FRM, αλλά όχι στην ομάδα ελέγχου.
Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει τις επιδράσεις του FRM στην αυτόνομη νευρική λειτουργία μετά από βραχυπρόθεσμες επαναλαμβανόμενες περιόδους σπριντ και αυξητικού διαλειμματικού τρεξίματος. Τα κύρια ευρήματα στην παρούσα μελέτη ήταν ότι η ποσοστιαία μεταβολή των δεικτών HRV πριν και μετά την άσκηση στην ομάδα FRM ήταν σημαντικά μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια του πρωτοκόλλου άσκησης RSA από ό,τι κατά τη διάρκεια του πρωτοκόλλου άσκησης YY. Επιπλέον, η ομάδα FRM έδειξε σημαντική βελτίωση σε %MeanRR, %SDNN, %pNN50, %RMSSD, %nHFP, %TP, %SD1 και %SD2 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου κατά τη διάρκεια του πρωτοκόλλου άσκησης RSA. Δεν παρατηρήθηκαν οφέλη του FRM στην μετά την άσκηση αυτόνομη νευρική ρύθμιση μετά το πρωτόκολλο άσκησης YY. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι το FRM θα μπορούσε να οδηγήσει στο θετικό όφελος της διαμόρφωσης HRV μετά από επαναλαμβανόμενες περιόδους σπριντ, αλλά όχι μετά από αυξητικό διαλειμματικό τρέξιμο με βάση την αερόβια.
Η ομάδα FRM έδειξε σημαντική διαφορά στις αλλαγές μετά την άσκηση στην παρασυμπαθητική ενεργοποίηση και στην ισορροπία του συμπαθητικού-πνευμονογαστρικού μετά από απόδοση RSA αλλά όχι μετά από αερόβιο διαλειμματικό τρέξιμο με αυξητικές ταχύτητες. Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου έδειξε παρόμοιες αλλαγές μετά την άσκηση στη διαμόρφωση HRV μεταξύ των πρωτοκόλλων άσκησης RSA και YY. Το θετικό όφελος του FRM στη διαμόρφωση HRV αποδείχθηκε επίσης από την προ και μετά την ποσοστιαία αλλαγή και το μικρό μέγεθος του ES στον πλήρως φυσικό λογάριθμο των δεικτών HRV στη μελέτη μας. Αυτά τα ευρήματα έδειξαν ότι το FRM θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της παρασυμπαθητικής ενεργοποίησης και της ισορροπίας συμπαθητικού-πνευμονογαστρικού μετά την άσκηση RSA. Το εύρημα μας υποστηρίχθηκε από μια προηγούμενη μελέτη που έδειχνε μια θετική επίδραση του αθλητικού μασάζ στη ρύθμιση του HRV μετά από ένα σύνολο αναερόβιων ασκήσεων (άλμα και μέγιστη προσπάθεια ποδηλασίας 30 δευτερολέπτων).Τα οφέλη του FRM στη διαμόρφωση του πνευμονογαστρικού ήταν παρόμοια με τα προηγούμενα ευρήματά μας που διερευνούσαν την επίδραση του FRM μετά την παρέμβαση στην αυτόνομη λειτουργία σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο .
Τα φυσιολογικά και ψυχολογικά στρες των συμμετεχόντων ήταν διαφορετικά μεταξύ των πρωτοκόλλων άσκησης αλλά ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων. Η ασυμφωνία των αντιληπτών και των φυσιολογικών στελεχών μεταξύ των πρωτοκόλλων άσκησης μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας που επηρέασε τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης. Ένα άρθρο ανασκόπησης με μετα-ανάλυση έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μασάζ ήταν εφικτή μετά από έντονη άσκηση, παρόλο που χρησιμοποιήθηκαν λίγα λεπτά βραχυπρόθεσμου μασάζ. Το εύρημα μας στο πρωτόκολλο άσκησης YY δεν ήταν συνεπές με τις υποθέσεις μας, επειδή η επίδραση FRM στην αυτόνομη διαμόρφωση μετά την άσκηση μετά τη δοκιμή YY ήταν μικρή. Έτσι, η απουσία φαινομένου FRM δεν σχετιζόταν με την ένταση της άσκησης. Μια άλλη πιθανότητα που θα μπορούσε να σχετίζεται με την απουσία επίδρασης FRM στο HRV κατά τη διάρκεια του πρωτοκόλλου άσκησης YY ήταν η διάρκεια αποκατάστασης. Οι προηγούμενες υπομέγιστες εντάσεις άσκησης και οι επαναλαμβανόμενες περίοδοι σπριντ μπορούν να επηρεάσουν την ανάκτηση της αυτόνομης ενεργοποίησης σε 10 λεπτά. Ωστόσο, αυτός ο καθοριστικός παράγοντας θα μπορούσε να αποτραπεί στη μελέτη μας λόγω της περιόδου παρέμβασης ή ελέγχου των 30 λεπτών πριν από τη μέτρηση HRV μετά την άσκηση. Οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που διέπουν αυτό το φαινόμενο παραμένουν ασαφείς στην παρούσα μελέτη.
Η εφαρμογή της παρέμβασης μετά την άσκηση εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα των πόρων. Η παρούσα μελέτη ανέφερε τα θετικά οφέλη της αυτόνομης νευρικής λειτουργίας μετά την αναερόβια επαναλαμβανόμενη άσκηση σπριντ. Το πρωτόκολλο άσκησης RSA περιλαμβάνει ολική προσπάθεια σπριντ και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι προπονητές ενδυνάμωσης και προετοιμασίας και οι ασκούμενοι που εργάζονται με επαναλαμβανόμενη προπόνηση σπριντ μπορεί να εξετάσουν τη χρήση του FRM για την ενίσχυση του παρασυμπαθητικού τόνου των ποδοσφαιριστών μετά την προπόνηση ως στρατηγική αποκατάστασης κατά την άσκηση. Το FRM μπορεί να εφαρμοστεί σε ποδοσφαιριστές ως εναλλακτική μέθοδος μασάζ αμέσως μετά από επαναλαμβανόμενες ασκήσεις σπριντ. Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να εξεταστεί το αποτέλεσμα του FRM στην αυτόνομη νευρική λειτουργία μετά από τακτικές προπονήσεις ποδοσφαίρου και αγώνες.
Συμπεράσματα
Η παρασυμπαθητική δραστηριότητα και η ισορροπία συμπαθητικού-πνευμονογαστρικού μετά από επαναλαμβανόμενες επιδόσεις σπριντ μπορούν να αυξηθούν αμέσως με μια παρέμβαση FRM σε ποδοσφαιριστές. Τα οφέλη του FRM στην καρδιακή παρασυμπαθητική δραστηριότητα και στην ισορροπία συμπαθητικού-πνευμονογαστρικού μπορούν να θεωρηθούν ως στρατηγική αποκατάστασης κατά την άσκηση στον αθλητισμό [2].
Η Ρεφλεξολογία απευθύνεται σε όλους όσους θα επιθυμούσαν ενεργά να εντάξουν στην καθημερινότητά τους μία πρακτική υγείας, η οποία μέσω μίας ολιστικής προσέγγισης θα μπορούσε συμπληρωματικά να φανεί χρήσιμη στη βελτίωσή τους (επίτευξη ομοιόστασης), σε θέματα χρόνιου πόνου (πάντα με την έγκριση του προσωπικού σας ιατρού, όπου κρίνεται απαραίτητο), σε θέματα τα οποία αφορούνε την ποιότητα του ύπνου και την αντιμετώπιση του καθημερινού stress ή χρόνιου άγχους.
Η φροντίδα του εαυτού μας οφείλει να είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.
Ραντεβού στο τηλέφωνο:
6983735477
Graphic design by: BlackCut
REFERENCES
1. Rehabilitation in Sport. Available at: https://www.physiopedia.com/Rehabilitation_in_Sport.
2. Yung-Sheng Chen 1, Wan-An Lu 2, Filipe Manuel Clemente 3 4, José Pedro Bezerra 5 6, Cheng-Deng Kuo 7 8Yung-Sheng Chen 1, Wan-An Lu 2, Filipe Manuel Clemente 3 4, José Pedro Bezerra 5 6, Cheng-Deng Kuo 7 8, 2019 Nov. Increased Parasympathetic Activity by Foot Reflexology Massage after Repeated Sprint Test in Collegiate Football Players: A Randomised Controlled Trial. Available at: https://www.mdpi.com/2075-4663/7/11/228.
#football#footballer#footballgame#footballers#footballnews#footballtraining#footballrehabilitation#sportsrehabilitation#rehabilitation#athletesrehabilitation#athletes#athletesupport#athletesfoot#athletesrecovery#sports#sportsreflexology#reflexologyforathletes#wellness#health#thassos#thassosreflexology#reflexologythassos#xanthireflexology#reflexologyxanthi#xanthi#psychology#thessaloniki#stressfree#footreflexology#relax