Ποια είναι η σχέση μεταξύ ύπνου & αθλητικής απόδοσης και πώς θα μπορούσε η ρεφλεξολογία να φανεί χρήσιμη, αναλύει παρακάτω για εμάς, ο κος Μπαμπάτσος Παναγιώτης, Ρεφλεξολόγος με εξειδίκευση στη Νεύρο – Ρεφλεξολογία (MNT- NR International). Αν δεν το έχετε βιώσει, μία δοκιμή θα σας πείσει! κ. Μπαμπάτσο σας ευχαριστούμε!


Ιστορικές και Πολιτιστικές Προοπτικές του Ύπνου.

Στους ανθρώπους, τα πρότυπα του ύπνου έχουν αλλάξει με την πάροδο των αιώνων, ακόμα κι αν η ανάγκη μας για ύπνο δεν έχει αλλάξει. Σε διάφορες περιόδους της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνουν τον ύπνο πιο άνετο και ασφαλέστερο ή για να ενσωματώσουν τον ύπνο στη ζωή τους σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Πολλές από τις ιδέες μας για τον ύπνο διέφεραν από πολιτισμό σε πολιτισμό όπως επίσης και στην ανάπτυξη της επιστημονικής κατανόησης. Ο ύπνος, ή τουλάχιστον μια καθημερινή περίοδος ανάπαυσης, είναι πιθανότατα μέρος της ζωής από την αρχή του εξελικτικού χρόνου [1].

Τι είναι ύπνος;

Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μια αόριστη αντίληψη για το τι είναι ύπνος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ορισμός αυτού του μυστηριώδους μέρους της ζωής μας είναι απλός. Εξάλλου, η λεπτομερής ανάλυση του ύπνου μας δεν είναι πραγματικά μια επιλογή, δεδομένου ότι σπάνια γνωρίζουμε ότι κοιμόμαστε όταν κοιμόμαστε. Και ακόμη κι αν παρατηρούμε τον ύπνο των άλλων, τόσα πολλά από αυτά που βιώνουν όπως αλλαγές στις λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματός τους δεν φαίνονται εύκολα εξωτερικά. Οι επιστήμονες του ύπνου έχουν εξερευνήσει αυτές τις αλλαγές σε βάθος και ο ορισμός τους για τον ύπνο συνδέεται με χαρακτηριστικά πρότυπα εγκεφαλικών κυμάτων και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες [2]. Από την παρατήρηση των αλλαγών στη συμπεριφορά και την ανταπόκριση, οι επιστήμονες έχουν σημειώσει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν και με πολλούς τρόπους καθορίζουν τον ύπνο:

• Ο ύπνος είναι μια περίοδος μειωμένης δραστηριότητας.
• Ο ύπνος συνδέεται με μια τυπική στάση, όπως η κατάκλιση με κλειστά μάτια στον άνθρωπο.
• Ο ύπνος έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη ανταπόκριση σε εξωτερικά ερεθίσματα.
• Ο ύπνος είναι μια κατάσταση που είναι σχετικά εύκολο να αντιστραφεί (αυτό διακρίνει τον ύπνο από άλλες καταστάσεις μειωμένης συνείδησης, όπως η χειμερία νάρκη και το κώμα) [4].

Ύπνος και αθλητική απόδοση

Η απώλεια ύπνου ή η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να βλάψει τη μυϊκή δύναμη, την ταχύτητα και άλλες πτυχές της σωματικής απόδοσης. Τα προβλήματα ύπνου μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο διάσεισης και βλάπτουν την ανάρρωση μετά από τραυματισμό. Η γνωστική απόδοση επηρεάζεται επίσης σε πολλούς τομείς, όπως η επαγρύπνηση, η μάθηση και η μνήμη, η λήψη αποφάσεων και η δημιουργικότητα.

Ο ύπνος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία, κάτι που είναι σημαντικό όχι μόνο για τις αθλητικές επιδόσεις αλλά και την ευημερία των αθλητών γενικότερα. Αυτές οι σχέσεις έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται επίσημα στον στίβο με επίσημες δηλώσεις που αφορούν την υγεία του ύπνου που δημοσιεύονται από τις οργανώσεις NCAA και ΔΟΕ.

Η βελτίωση του ύπνου στους αθλητές μέσω της εκπαίδευσης για τον ύπνου σε κάθε επίπεδο αθλητικών οργανισμών έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τις αθλητικές επιδόσεις, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και πέρα, δεδομένης της επιρροής που έχει κάθε αθλητής στον γενικό πληθυσμό ως πρότυπο. Αυτό όχι μόνο θα προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνηθεί μια κρίσιμη πτυχή της ψυχικής και σωματικής υγείας αλλά και να ανοίξει το δρόμο για νέες παρεμβάσεις στον τομέα της ψυχικής ευεξίας.

Η παρακολούθηση του ύπνου μέσω ερωτηματολογίων, φορητών συσκευών είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθούν στρατηγικές για τον μετριασμό στις δυσκολίες ύπνου, όχι μόνο για σωματική απόδοση αλλά και για τη ψυχική ευεξία, προσθέτοντας δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση της επιστήμης του ύπνου [5].

Ρεφλεξολογία και Ύπνος

Σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο ύπνος είναι σημαντικός και απαραίτητος. Το πόσο, φαίνεται από τις έρευνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, κατά την αναζήτησή μας 6 έρευνες ήταν σχετικές με το κατά πόσο μπορεί να είναι χρήσιμη η εφαρμογή Ρεφλεξολογίας στην ποιότητα του ύπνου. Το αντικείμενο μελέτης των ερευνών είχε να κάνει με περιστατικά Restless Legs Syndrome κατά την αιμοκάθαρση, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψης και άγχους, κούρασης και πόνου σε περιστατικά λεμφώματος και ρευματοειδής αρθρίτιδας. 

Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών στο σύνολό τους έδειξαν ότι η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου. Επισημάνοντας ότι είναι μία ΜΗ επεμβατική και ΜΗ φαρμακευτική μέθοδος και η τακτική λήψη ρεφλεξολογίας μπορεί να θεωρηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου των ενηλίκων με διαταραχές ύπνου [6,7,8,9,10,11].
Στο πλαίσιο της φροντίδας του εαυτού μας, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου είναι κάτι που μας αξίζει και δικαιούμαστε όλοι μας και όχι κάτι που μπορεί να συμβαίνει τυχαία και περιοδικά.

Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Μπαμπάτσος είναι Ρεφλεξολόγος με εξειδίκευση στη Νευρο – Ρεφλεξολογία (MNT- NR International). Το γραφείο Ρεφλεξολογίας Reflect On Life – Reflexology είναι μέλος του Σ.Ε.Ρ (Σωματείο επαγγελματιών Ρεφλεξολόγων) και μέσω του σωματείου μέλος στο RiEN (Reflexology in Europe Nexus).

Η αποδοχή του γραφείου ως μέλος του Σ.Ε.Ρ, πιστοποιεί το επίπεδο, το χρόνο σπουδών (2 έτη) και τη σχολή φοίτησης (Kinetiks – Εκπαιδευτικά Σεμινάρια), ως πιστοποιημένο από το Σ.Ε.Ρ κέντρο εκπαίδευσης Ρεφλεξολογίας.

Ταυτόχρονα αυτή η αναγνώριση κάνει μέσω του σωματείου, μέλος στο RiEN το επίσημο δίκτυο Ρεφλεξολογίας στην Ευρώπη, συμβαδίζοντας και πιστοποιώντας έτσι το επίπεδο εκπαίδευσης σε ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης, μαζί με την Δανία, την Ολλανδία και τμήμα της Ελβετίας.

Για τους πελάτες αυτό σημαίνει διασφάλιση του επιπέδου των υπηρεσιών, οι οποίες ακολουθούνε τις αρχές της Ρεφλεξολογίας σε Ευρωπαϊκό (Σ.Ε.Ρ, RiEN) αλλά και διεθνές επίπεδο μέσω του International Council of Reflexologists (ICR).

Από το 2013 έχει συμμετάσχει στα τμήματα εκπαίδευσης της Release & Relax Motion στις τεχνικές μάλαξης: Λειτουργική μάλαξη, Deep Tissue, Sports Massage, Thai Massage, Λεμφική Παροχέτευση, Σουηδική Μάλαξη και Spa Marketing.

Από το 2017 έχει συμμετάσχει στα τμήματα εκπαίδευσης του Kinetiks Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στα σεμινάρια:  Αξιολόγησης & Θεραπείας Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου (Trigger Points Therapy) Μυοπεριτονιακής Θεραπείας με Βεντούζες (Myofascial Cupping Therapy)Δια Χειρός Νευρο-θεραπεία (Manual NerveTherapy-MNT), Manzanares Method of Reflexology.

Το 2018 δημιούργησε το  Program proposal for the development of Professional Basketball Athletes, on a psychological level with the use of Reflexology.

Από το 2019 έχει συμμετάσχει στα σεμινάρια του Barcelona Innovation Hub στα τμήματα: Sport Psychology for Athletes Development, Psychology for High Performance Sports, Neurobiology and Sports Performance, Lower Limb Tendinopathy.

Υπήρξε μέλος της ομάδας μπάσκετ του Βελλερεφόντη στη Θεσσαλονίκη το 2018/19 όπου εφάρμοσε την πρόταση του προγράμματος Sports Reflexology.

Από το 2022 διατηρεί το γραφείο Ρεφλεξολογίας Reflect On Life | Reflexology και παρέχει υπηρεσίες Ρεφλεξολογίας στο νησί της Θάσου και στην πόλη της Ξάνθης.

Facebook: Reflect On Life – Reflexology, Panagiotis Babatsos

Instagram: babatsos_reflexologist

REFERENCES

  1. Historical and Cultural Perspectives of Sleep. A resource from the Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School. Available at: https://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/history
  2. What is Sleep? A resource from the Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School. Available at: https://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/science/what
  3. The Characteristics of Sleep. A resource from the Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School. Available at: https://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/science/what/characteristics
  4. Jonathan Charest, PhD Candidate, Behavioral Sleep Medicine Specialist1,2 and Michael A. Grandner, PhD MTR, Associate Professor3Sleep and Athletic Performance: Impacts on Physical Performance, Mental Performance, Injury Risk and Recovery, and Mental Health, 2020 Mar. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9960533.
  5. Alireza Ghanbari 1, Parvin Mangolian Shahrbabaki 1, Mahlagha Dehghan 1, Hossein Mardanparvar 2, Esmaeil Kargar Dowlat Abadi 3, Asghar Emami 3, Esmaeil Sarikhani-Khorrami 4, 2022 Jun. Comparison of the Effect of Reflexology and Swedish Massage on Restless Legs Syndrome and Sleep Quality in Patients Undergoing Hemodialysis: a Randomized Clinical Trial. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35686176/.
  6. Hui-Chuan Huang 1, Kee-Hsin Chen 2 3 4, Shu-Fen Kuo 1, I-Hui Chen 1, 2021 Apr. Can foot reflexology be a complementary therapy for sleep disturbances? Evidence appraisal through a meta-analysis of randomized controlled trials. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33615535/.
  7. Wei-Li Wang 1, Hao-Yuan Hung 2 3 4, Ying-Ren Chen 5 6, Kuang-Huei Chen 1, Szu-Nian Yang 1 7 8, Chi-Ming Chu 9, Yuan-Yu Chan 1 10, 2020 Sep. Effect of Foot Reflexology Intervention on Depression, Anxiety, and Sleep Quality in Adults: A Meta-Analysis and Metaregression of Randomized Controlled Trials. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33014101/.
  8. Masoume Rambod 1, Nilofar Pasyar 2, Mohammad Shamsadini 3, 2019 Dec. The effect of foot reflexology on fatigue, pain, and sleep quality in lymphoma patients: A clinical trial. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31669916/.
  9. Ercan Bakir 1, Sevgin Samancioglu Baglama 2, Savas Gursoy 3. 2018 May. The effects of reflexology on pain and sleep deprivation in patients with rheumatoid arthritis: A randomized controlled trial. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29705475/
  10. N Esmel-Esmel 1, E Tomás-Esmel 2, M Tous-Andreu 3, A Bové-Ribé 3, M Jiménez-Herrera 4, 2017 Aug. Reflexology and polysomnography: Changes in cerebral wave activity induced by reflexology promote N1 and N2 sleep stages. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28779938/.