Με χαρά φιλοξενούμε στο Trail Girl την καΠασχαλίνα Νούνη, ποδολόγο με εξειδίκευση στο Διαβητικό Πόδι, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Ποδολογίας & Αισθητικής Άκρων, ιδιοκτήτρια του Ποδολογικού κέντρου Healthy Foot Ιωαννίνων καθώς και εκπαιδεύτρια σε Ι.Ε.Κ. η οποία περιγράφει παρακάτω το πόδι του αθλητή και τους πιθανούς τραυματισμούς. Σας ευχαριστούμε πολύ κα. Νούνη!
“Πολλές φορές ίσως θα έχετε ακούσει για το «πόδι του αθλητή», αλλά τί ακριβώς εννοούμε με αυτό στην Ποδολογία; Όσοι αθλούνται είναι πιθανό να εμφανίσουν πιο συχνά έναν ή πολλούς τραυματισμούς στα νύχια από κάποιον που δεν αθλείται. Οι αθλητές είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες και για μυκητίαση στα κάτω άκρα, η οποία αναπτύσσεται κυρίως μεταξύ των δακτύλων, αλλά και στο πέλμα ή την φτέρνα.
Τραυματισμοί στα κάτω άκρα
Ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες αθλημάτων, όπως η ορειβασία, το ποδόσφαιρο ή ο στίβος, είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο ο τραυματισμός στα κάτω άκρα. Οι αθλητές επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα πόδια τους και μοιραία τραυματίζουν τα νύχια τους, προκαλώντας πολλές φορές σημαντικές βλάβες που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.
Ένα τραυματισμένο νύχι είναι αρκετά ευδιάκριτο απ’ τον σκούρο χρωματισμό που παρουσιάζεται κάτω από το νύχι. Υπάρχουν βέβαια και πιο σοβαροί τραυματισμοί που οδηγούν σε διάσπαση των νυχιών ή αποκόλλησής τους από την κοίτη. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, το οστό του δακτύλου μπορεί ακόμη και να σπάσει.
Ιδανικά οι αθλητές πρέπει να φορούν ειδικά για το άθλημά τους παπούτσια, αλλά και ειδικά επικαλυπτικά δακτύλων. Ακόμα και με το πιο τέλειο παπούτσι, όμως, οι τραυματισμοί είναι πολύ πιθανό να συμβούν, αλλά μειώνονται οι πιθανότητες για σοβαρούς τραυματισμούς. Γι’ αυτό και συστήνεται στους αθλητές να επιλέγουν με προσοχή τα παπούτσια τους και να τα φορούν μόνον για λίγες ώρες. Σημαντικά κριτήρια για την επιλογή σωστού παπουτσιού είναι το μέγεθος (ούτε πολύ σφιχτά ούτε πολύ χαλαρά), η σόλα και ο πάτος του.
Καλό θα ήταν όσοι αθλούνται να φροντίζουν τα πόδια τους σε περίπτωση κάποιου τραύματος στα κάτω άκρα, ακόμη κι αν πρόκειται για μικροτραυματισμό.
Μυκητίαση στα κάτω άκρα
Μύκητες είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στα πόδια ενός αθλητή που φοράει για πολλές ώρες κλειστά παπούτσια με πλαστική επένδυση, καθώς ευδοκιμούν στη ζέστη και την υγρασία. Γι’ αυτό και η μυκητίαση εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές τα πόδια των οποίων ιδρώνουν πολύ, αλλά και σε όσους αμελούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Η μυκητίαση είναι αναγνωρίσιμη απ’ τον ερεθισμό του δέρματος, καθώς κοκκινίζει η περιοχή μόλυνσης και το δέρμα ξεφλουδίζει, ενώ προκαλείται η αίσθηση της φαγούρας, του καψίματος και του πόνου. Η μόλυνση από μύκητα προκαλεί κακοσμία στο πόδι, αλλά και πληγές. Σε περίπτωση που εμφανιστεί μύκητας στα πόδια σας, χρειάζεται πολλή προσοχή, καθώς μεταδίδεται με την επαφή.
Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης, ώστε ν’ αποφευχθεί η μόλυνση από μύκητα, είναι η προληπτική καλή υγιεινή των ποδιών. Το ίδιο σημαντικό προληπτικό μέτρο είναι η συχνή αλλαγή κάλτσας, αλλά και η αλλαγή παπουτσιών μέσα στη μέρα. Για αποφυγή μόλυνσης από τρίτους, καλό είναι να φοράτε πάντοτε υποδήματα σε κοινόχρηστους χώρους.
Σε κάθε περίπτωση, για τραυματισμούς ή για μύκητες στα κάτω άκρα, απευθυνθείτε στον Δερματολόγο σας ή σε εξειδικευμένο Ποδολόγο.”
ΝΟΥΝΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ
Ποδολόγος- Εξειδίκευση στο Διαβητικό Πόδι
Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ποδολογίας & Αισθητικής Άκρων
Ποδολογικό Κέντρο Healthy Foot, Ιωάννινα
Εκπαιδεύτρια σε Ι.Ε.Κ.